Pages

Monday, January 30, 2023

Kerang Kayangan

Masa beli barang dapur kat NSK nampak kerang yang masih hidup lagi. Terjelir-jelir lidah dia πŸ˜…. Rasa lama tak beli kerang bila mengenangkan harga dia tu.
Kat sini RM12.99/kg.
Pejam je lah mata, teringin punya pasal. Beli sekilo lebih harga dalam RM15.

Balik cuci-cuci bubuh dalam kuali.
Tambahkan hirisan bawang merah, halia dan sedikit garam. Buka api dan tutup kuali. Ibu takde tambah air. Bila sudah meruap dan ada kerang yang terbuka tutuplah api tu.

Jadilah kerang rebus.
Makan dengan homemade pencicah by Cef Kawi.
Campuran sos tiram, sos ikan, bawang putih, cili padi, garam, gula, perahan limau dan daun ketumbar.

Meratahlah ibu dan Wafi sebab yang lain tak makan kerang.
Sedap.. pedas-pedas.
Itu yang sakit tekak rasanya.
Makan tak ingat duniaπŸ˜‡
 

8 comments:

  1. Fav SA gak kerang ni...harga dia kayangan betul..pelik plak kenapa mahal sangat kerang..kalau dulu bape hengget je sekilo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin tak ramai nelayan cari kerang hehehe...betul.. less than RM5 rasanya

      Delete
  2. sama juga harga dekat sini harganya lebih kurang,smlm ke pasar ada nampak kerang tapi besar2 sangat tak jadi nak beli risau liat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin kena beli sikit kalau yang besar tu. buat ghaso2. try rebus sekejap. Akak pun tak pernah beli yang besar2

      Delete
  3. sedapnya.. kat sini kerang dh mahal skrg... pastu besar² pulak tu.. x suka yg besar sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Besar2 tak berbulu mungkin ok kot.. sebab pernah jumpa yang berbulu.. macam ngeri pulak nak beli.

      Delete
  4. Teringat waktu sekolah menengah di Jeram, beli sebungkus kerang atau lala harga 50 sen saja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walau masa tu nilai matawang rendah, still masih murahkan harga kerang.

      Delete