Antara wishlist datang ke Terengganu ni nak makan nasi dagang di Nasi Dagang Atas Tol (NDAT). Jam 7 pagi kami keluar rumah. Cik Yah dah share location. Kami gerak dulu dan nanti Cik Yah menyusul selepas hantar anak-anak ke sekolah. Cik Yah kata ada cawangan lain tapi kita pergi yang utama dan paling dekat dengan rumah dalam 4km.
Nenek pun nak bergambar di sini. Kita layan...
Masa kita sampai tak ramai pun orang. Tak perlu beratur. Bila baca review kalau masa cuti memang ramai NDAT ni. Siap berbaris panjang. Mungkin masa kami datang bukan cuti umum yang panjang dan hujung bulan orang tak dapat gaji lagi bak kata Cik Fatin.
Masa kami makan baru lah ramai yang sampai tapi takde lah pulak beratur panjang.
Gulai Ikan Tongkol. Mereka bagi semangkuk untuk 3 nasi. Mereka pesan jika tak cukup, boleh tambah lagi (bila ibu tanyakan ini je ke gulainya 😁).
Mission accomplished.
Lepas sarapan tu kita masuk UNISZA Kampus Gong Badak. Nenek nak tengok tempat belajar Abang Imi. Hari tu Abang Imi tak ada lah di kampus sebab kelas jam 4 pm.
Kalau kita nak bungkus, ada kaunter lain di sebelah kanan.
Kita pilihlah menu yang dikehendaki dan bayar. Nanti mereka akan berikan resit makanan dan nombor meja. Lepas tu tunjuk resit makanan kat kaunter makanan sebelah kanan. Bawa makanan sendiri ke meja yang telah ditetapkan. Air yang dipesan akan dihantar terus ke meja.
Jadi kalau datang ramai-ramai tak perlulah semua nak beratur kat kaunter. Tunggu je kat kerusi menunggu yang disediakan. Jangan pula duduk terus kat mana-mana meja sebab nanti dah duduk-duduk orang lain yang dapat nombor meja tu akan duduk situ.
Nampak teratur cara mereka ni.
Masa kami sampai dapat meja no. 12
Belakang tu masih banyak meja kosong.
Kemudian ibu ambilkan ayam goreng 2 ketul untuk Kawi dan nenek. Boleh pilih sendiri bahagian ayam yang dikehendaki.
Gulai Ikan Tongkol. Mereka bagi semangkuk untuk 3 nasi. Mereka pesan jika tak cukup, boleh tambah lagi (bila ibu tanyakan ini je ke gulainya 😁).
Rupanya cukup je gulai yang diberi malah ada lebih lagi (tu la... macam tamak).
Ada nasi, potongan ikan tongkol dan acar timun.
Ikan tongkol tu mereka bagi potongan camni. Nanti makan dengan gulai yang diberi.
Nampak mereka guna ikan tongkol yang besar-besar. Ibu baru tau ada ikan tongkol yang sangat besar hahhaha..
Bagi ibu memang sedap NDAT ni. Mungkin bagi penduduk tempatan biasa-biasa tapi bagi ibu yang jarang makan nasi dagang, ia memang menepati selera.
Kongsi je lah sapa nak minum ni.
Buih tu rasa manis tapi teh ok sedang-sedang.
Ibu kurang suka, mana-mana matcha pun sama kecuali Cik Lynn Hassan nyer matcha kena kat tekak ibu.
Terima kasih Cik Yah for having us again this year.
Thanks for the hospitality.
Alhamdulillah nenek dapat melawat anak buah di sini.
Ayah Cik Yah, Atuk Asri merupakan abang kepada nenek.
Ayah kata rasa bersalah pula sarapan begini depan doktor 😁😁
Cik Yah merupakan pensyarah perubatan di Hospital Pengajar Unisza dan baru bertugas di sana tahun lepas. Sebelum ni Cik Yah mengajar di Hospital Pengajar UPM.
Sebelum mereka berhijrah ke Terengganu, mereka juga jiran setanah hehe... rumah depan kita.
Itu yang seronok bila kita dapat datang ke Terengganu.
Rezeki anak-anak belajar di sana.
Lepas sarapan tu kita masuk UNISZA Kampus Gong Badak. Nenek nak tengok tempat belajar Abang Imi. Hari tu Abang Imi tak ada lah di kampus sebab kelas jam 4 pm.
Kita pandu masuk je tengok kawasan sekitar.
Tempat wajib singgah ni utk makan nasi dagang di Ganu kan...
ReplyDeleteCari tempat makan yang orang viralkan dan kebetulan memang sedap makan di sini PH.
DeleteBelum sampau NDAT.
ReplyDeleteSelalu hanya baca saja dalam blog kawan-kawan tentang keenakan NDAT ni.
Boleh cari lepas ni kak..
DeleteSedap dan puas hati.