Semalam balik kerja tengok pisang nangka yang nenek bagi dah masak. Ingat nak goreng pagi tapi malaslah pulak pagi-pagi nak berpeluh kat dapur.. lagipun tinggal Kakak Widad je ada, dia bukan nak makan pagi pun, ecehhhh... alasan 😆
Terus ada idea buat pengat. Bahan semua ada. Pandan yang hampir layu dalam peti sejuk masih banyak lagi. Gula kabung yang beli di Tanjung Dawai pun belum guna. Santan kotak je yang tinggal, bolehlah.
Cuma terlebih biji sagu jadi nampak likat sikit.
Ibu suka pengat pisang dari pisang nangka sebab ada rasa masam manis.
rumah saya kalau buat pengat pisang saya sorang je ulang-ulang makan,kadang sampai berminggu2 dalam peti ais..Pia dengan waled langsung tak pandang pengat pisang
ReplyDeleteSama je Afzan, diorang makan sesudu dua je. Tu akak tak buat banyak, boleh makan lagi 2 kali.
Deletewadduh, dh lama bebienor wak x mamam pengat pisang manis potong kaki nih., huhu
ReplyDeletealaaa wak... pasti kebun wak banyak pisang. Minta wak wedok buatkan je.
Deletesedap nih, tapi kan kak ana alah sungguh kalau pisang nangka, lepas makan mesti semput kadang mengidam je nak makan :)
ReplyDeleteooo ye ke kak.. ada certain pisang tak boleh makan. Boleh pakai pisang lain cuma takde lah rasa masam sikit tu.
DeleteSedapnya pengat pisang ni. Lama tak makan....nak kena buat jugak la.
ReplyDeleteSedap Ezna... boleh dah tu cari pisang.
DeleteIni mungkin mirip Kolak Pisang kalo di Indonesia ya kak . Mirip soalnya, pakai santan juga. Terkadang pun di sini ditambahkan dengan nangka, ubi orange dan kolang Kaling. Saya pun sukaa. Tapiii biasanya dijual hanya pas ramadhan 😄. Kecuali nak bikin sendiri
ReplyDeleteIa.. ada santan. Betul lah tu kadang ditambah ubi orange kalau disini kita panggil keledek. Keladi (yam) juga boleh. Tapi kalau kolang kaling tak pernah jumpa lagi.
Delete