Pages

Saturday, April 8, 2023

Kuih Cara Manis Untuk Berbuka.

Kuih cara ni buat Ahad lepas untuk buka di rumah nenek.
Tetiba teringin nak makan kuih yang manis. Kalau tak popiah sira je manjang.
Masih guna resepi Che An di sini.

Ibu bubuh gula 1/4 SK je jadi kuih kurang manis. Tak best. Kena letak 1/2 SK gula baru puas makan. Tapi Zara kata sedap je, buat apa nak makan manis-manis 😁😁😁, entah berapa ketul dia makan. Sedap katanya. Mujur habis, risau pulak takde sapa nak makan.

Kalau ikut gambar Che An di blog beliau, sikit je perang di luar tu tapi ibu punya terlebih perang tapi dalam still lembut.


Kuih Cara Manis
(Boleh hasilkan 10-12 pasang)

Bahan-bahan
1. 1 cawan tepung gandum
2. 1 1/2 cawan santan
3. 1/2 cawan air pandan
4. 1 SM tepung kastard
5. 1 biji telur
6. 1 SK margerin
7. Sedikit pewarna hijau
8. Secubit garam (optional)
9. Gula pasir (1/2 SK setiap satu ketul)

Cara-cara
1. Blend/whisk bahan 1 hingga 7 sehingga halus.
2. Panaskan acuan dan oles dengan minyak masak untuk elakkan melekat. Api kena adjust.
3. Masukkan batter dalam acuan. Tunggu sebentar.
4. Bila bahagian tepi bertukar warna, masukkan 1/2 SK gula ditengah2.
5. Tutup acuan.
6. Bila bawah sudah agak keperangan, boleh angkat.

Nota: Jika 1st trip tak menjadi seperti melekat... jangan putus asa.. keluarkan/kikis kerak2. Oles lagi minyak.

4 comments:

  1. Sedap kuih cara manis.
    Saya pernah buat inti gula apong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. mesti lagi wangi. Nak cuba jugalah tapi gula yang dari Siam tu.

      Delete
  2. saya nak beli acuan kuih cara tak beli2 lagi huhu

    ReplyDelete
  3. Kalau kuih ni SA prefer beli je la...buat kuih x reti

    ReplyDelete