Pages

Monday, April 17, 2023

Lempeng Crispy dan Sambal Sardin

Ni masak untuk sahur beberapa hari lepas bila dok nampak lalu lalang di wall sambal sardin dan lempeng. Kakak Widad pun dah beberapa kali rekues minta ibu buat pagi.


Lempeng ibu buat versi rangup je lah sebab kalau nak buat yang nipis-nipis tu akan ambil masa. Buat pun 4 keping je. Bubuhlah minyak lebih sikit tapi bukanlah macam nak goreng cekodok tu hahhaa.. Bila lebih minyak cepatlah masaknya. Crispy di luar dan lembut di dalam.

Kat rumah cuma ada sardin dalam tin brand King jadi ikan sardin tu macam hancur sikit.
Nak cepat guna je cili kering yang sudah siap dikisar tu. Bagi ibu kalau masak sardin suka guna cili padi. Lepas tu letaklah bawang besar dan sedikit halia.

Mula-mula makan separuh dulu.. alih2 makan 1 1/2 keping 😁

Sedaplah sangat sebab rasa macam dah lama tak makan sardin.
 

2 comments:

  1. Aduhai...lempeng dgn sambal sardin sangat mengancam selera!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampak lempeng Kak Amie lagi lah menyelerakan!

      Delete