Pages

Sunday, September 3, 2023

Lauk Tengahari Yang Mudah

Hari ni rehat-rehat je di rumah. Keluar rumah untuk tarik keluar ampaian je. Malam tadi dah siap jemur kain. Update blog sambil BW. Mata juga ke arah TV tapi tak sure cerita apa yang ditonton. Breakfast pun hanya sekadar roti putih dan kuih seri muka juga talam cendol bawa dari rumah nenek.

Jam 11.30 am masuk dapur untuk sediakan lunch (juga dinner 😂).

Ringkas je campak semua dalam satu masakan.
Ayam goreng kunyit. Masukkan bawang besar dan halia. Kemudian campur dengan sayur carrot, kobis dan kacang buncis.
Tambahkan cili padi potong panjang.
Siap.

Ini pula asam pedas ikan tuka beberapa hari lepas yang telah difrozenkan sebab tak habis. Ikan pun dah tak nampak. Rasa tak sesuai guna ikan tuka. Kena pari juga baru umpphhh.

Ambil gambar pun masih dalam kuali dan periuk. Hari ni tak hidang dalam mangkuk sebab hari cuti masing-masing makan lewat.

Karepe lah!

Nak makan nanti ambil sendiri.
 

3 comments:

  1. Asam pedas ikan mari memang sedap, makan tambah kicap pon sedapp.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak takleh brain tambah kicap tapi anak-anak akak suka plak tambah kicap, dari mana datang pun tak tau. Sama gak masak lemak cili api dan kari kenapa pulak nak tambah kicap 😅

      Delete
  2. saya macam cuya suka asam pedas dengan kicap

    ReplyDelete