Tadi ibu keluar office lepas solat Maghrib. Buka puasa makan biskut 2 keping + teh 3 in 1. Hari ni memang dah plan nak tapau je makanan sebelum balik.
Teringin nak makan sup² je jadi singgah restoren Ayam Penyet-AP.
Makan sini teruslah... balik nanti boleh bersihkan diri dan relax². Tapaukan set ayam penyet je untuk ayah.
Jadi ibu pilih sup rawon.
Staff tanya beberapa kali betul ke tak nak nasi ke?
Tak... nak diet 🤣🤣
Ambil juga Ayam Bakar Garut.



Kenapa namanya rawon?
ReplyDeleteKenapa namanya ayam bakar garut?
DeleteCie, ni hasil carian di goole 😁
DeleteSup rawon ialah sup daging khas Indonesia yang berasal dari Jawa Timur, dengan warna hitam pekat yang diperoleh daripada buah keluak. Ia menggunakan daging lembu yang dipotong kecil-kecil dan dimasak bersama campuran rempah seperti bawang merah, bawang putih, ketumbar, kunyit, dan serai
Wak saya ada tanya staf soalan yang sama... jawapannya ayam bakar biasa diperap rempah dan dimakan dengan sambal kicap.
DeleteBila saya google rupanya ada tempat nama Garut di Jawa Barat. Mungkin ramuan ayam bakar Garut ni berasal dari sana.
Bila sampai Malaysia nak beri kelainan nama pada ayam bakar, mereka letaklah nama Garut.
Warna sup rawon tu tak berapa gelap ye Faizah. Mungkin buah keluaknya tak banyak.
ReplyDeleteIni kali kedua saya makan kak tapi sebab tak pernah makan kat Indonesia jadi tak tau rupa dan rasa yang sebenar.
Deleteooo sepatutnya warna sup rawon lagi gelap.. i see...
tak pernah makan sup rawon...tapi tengok gambar rasa nak cuba plak
ReplyDeleteDia ada rasa lain sikit tak macam sup biasa. Kena cuba tu.
Delete