Balik dari Kulim tadi kita singgah RnR Tapah. Lama sangat tak singgah sini. Biasa kat Ulu Bernam. Setelah 3 jam drive kena berhenti juga regangkan otot. Masa ni dah jam 9.30 am
Ibu pun dah rasa lapar. Tadi dalam kereta dah berangan sampai rumah nak masak lemak kobis, goreng ikan kembung dan sambal belacan.
Awal lagi.. jadi lauk pauk semua fresh.
Harga makanan yang ibu ambil ni RM10.50
Standard harga kedai. Ikan tu pun saiz sederhana dan rasa fresh.
Rasa makanan kena dengan tekak ibu.. semua secukup rasa.
Dari RnR Tapah ibu drive sampai tol Rawang Selatan. Ayah take over hingga sampai ke rumah. Sepatutnya jam 11.30 am dah sampai tapi slow pula nak masuk jalan ke Puncak Alam disebabkan ada Cycling Tournament dan ada police traffic jaga.
Sebelum sampai rumah tapau bihun sup, laksa dan cucur udang. Bolehlah makan petang² sikit
Sedapnya bendi dan ikan goreng tu. Cicah pulak sambal. Taugeh tu memang tak suka.....
ReplyDeleteoo.. Ezna tak suka taugeh. Kalau order mi kena beritahu lah eh jangan letak taugeh.
DeleteMemang ngam tu lauk-pauk yang dipilih. Hendak pula masih panas-panas. Memang sedap sungguh!
ReplyDeleteTu lah.. memang rezeki pagi tu makanan semua baru lepas dimasak.
DeleteLauk macam ni memang x leh la dilepaskan..kena makan..ada sambal belacan jugak..uiiii ngan..kalau xde amik ikan masin...laaaajuuuuuu
ReplyDeleteBendi atau di sini sebut okra susah sangat ketemu. Ntahlah kenapa. Padahal saya sukaaa. Pertama kali coba bendi ini saat di Penang lah, sejak itu memang selalu ambil bendi kalo ada di jual di nasi kandar atau kedai Melayu 😄
ReplyDelete