Pages

Sunday, January 19, 2025

Makan Cendol & Pasembor di Restoren Ansari Famous Cendol, Taiping

Pagi tadi bertolak dari rumah Tokwan jam 9 am. Cadangnya nak singgah Taiping sesaje. Ayah suggest makan cendol sebab perut pun masih kenyang sarapan pagi.

Ayah tengok review Ansari Cendol ni agak famous dan rating pun tinggi. Jadi kita try lah makan kat situ. Kami sampai jam 11 am dan Ansari Famous Cendol ni baru buka jam 10.30 am.

Cukuplah kami berlima.

Ibu ambil cendol + kacang + jagung.

Masing² pilih sendiri. Kawi dan Wafi ambil cendol biasa, ayah ambil cendol + jagung. Bami pula cendol+pulut.

Rupanya kalau ambil cendol biasa tu semata² cendol. Kat tempat sendiri bila order cendol sudah tersedia campuran kacang.

Bila Kawi kata sedap.. memang sedaplah tu sebab Kawi memang menggemari cendol. Cuma katanya takleh lawan cendol pekan Bidong bawah pokok.

Tapi di sini dikira pass lah katanya.

Bila ada cendol biasanya berpasang dengan rojak/pasembor. Mereka sudah siap² letak dalam pinggan dan bekas untuk takeaway. Jadi cepatlah dapat makanan.

Pada ibu rojak ni sedap dan kena dengan selera. Rasa manisnya yang boleh diterima.

Masa tengah makan ada plak orang jual buah mata kucing ni. Katanya dari Bidor. Beli lah sebungkus RM10 buat kudapan manis² dalam kereta.

Harga rojak RM4.50

Cendol dari RM2.

Pada ibu murah dan sedap.

Kak Widad di hadapan restoren. Masa ni belum ada pelanggan lain.

Ibu rasa pekan Taiping area ni  tenang je. Mungkin masih awal atau memang begitu keadaannya.

Lepas makan jalan² sekitar pekan.


3 comments:

  1. Berkali2 dah ke taiping tak pernah mencuba lagi cendol ansari ni.

    ReplyDelete
  2. Sedapnya makan rojak bertemankan cendolπŸ˜‹

    ReplyDelete
  3. Saya nih juga penggemar berat cendol . Memang sedaap. Apalagi dimakan ketika cuaca panas. Dan pakai durian makiiin sedapnya πŸ˜‰πŸ˜„πŸ˜„

    ReplyDelete