Kalau ikutkan hampir setiap tahun sebelum Covid, malam 31hb Ogos kami akan mengunjungi Dataran Shah Alam untuk memeriahkan sambutan Hari Kebangsaan Peringkat Negeri Selangor. Selepas itu akan check-in mana-mana hotel yang telah ditempah awal. Kiranya short getaway juga. Ini tahun kedua kita tunggu detik 31hb Ogos di rumah sahaja. Kalau bernasib baik ada jiran sekampung yang akan memasang bunga api. Nampak lah meriah kan.
Jadi malam ni sambil-sambil menonton TV kita makan cucur jagung bersama teh-o.
Selepas maghrib tadi goreng.
Bahan-bahan
1. 3 cawan tepung gandum
2. 3 tongkol jagung (hiriskan biji-biji)
3. 2 biji cili merah (buang biji dan hiris)
4. 1 1/2 biji bawang merah (hiris)
5. 10 ekor udang (buang kulit dan potong 1/2 inci)
6. 3 SB udang kering (tumbuk)
7. 1 SK garam
8. 1 paket yis Mauripan
9. Air
Cara-cara
1. Campurkan semua bahan di atas. Air tu secukupnya.. adunan tidak terlalu pekat.
2. Peramkan 1/2 jam dan batter akan mengembang
3. Panaskan minyak dan jemputkan dalam minyak atau guna sudu.
4. Goreng sehingga keperangan
5. Angkat dan toskan
Ayah makan bertambah-tambah. Ayah cakap ni kalau add in dalam mi goreng mamak memang mantap... eh eh... mamak pulak dapat nama.
Dinner ini sahaja.. hari ini kan ibu tak masak sebab tengahari tadi ibu tapau nasi dari Warung Syukri yang viral.. makan kenyang sampai ke malam.
Sedapnya cucur jagung.
ReplyDeleteInilah makanan kegemaran anak-anak di rumah.
Sedap cikgu.. anak yg sulung paling gemar sebab dia suka manis jagung.
DeleteTahun ni diambang merdeka dengar sedas dua je bunyi bunga api. Lepas tu senyap sunyi.
ReplyDeleteSedapnya cucur jagung ambang merdeka ni. Nampak cruncy diluar rasa lembut didalam.
Kat sini ada 3-4 batch juga.. kami tumpang tengok dan dengar je dari jauh.. bagi seronok anak2. Sedap gak cucur ni.. maklumlah buat pun jarang2ðŸ¤ðŸ¤
Delete