Jam sudah menunjukkan 1.30 pm waktu tempatan. Patutlah dah lapar walau kat rumah lewat sikit makan. Dah jalan ke sana ke mari mana tak lapar, tenaga habis dikerah hehe..
Jimi bawa kami ke Rumah Makan Sawah Laman yang terletak di Batu Sangkar.
Dari luar nampak bersih betul kawasan sekitarnya. Tak ambil gambar pula sebab masing-masing cepat-cepat masuk ke rumah makan sebab dah lapar.
Cepat-cepat lah ibu snap gambar yang sempat sebelum mereka ambil.
Laju je Cik Fatin ambil pinggan ayam goreng.
Macam rendang, macam lemak cili api 😁
Sambal balado, ini tak pedas. Sesuailah untuk kami kalau boleh taknak makan yang begitu pedas ketika travel.
Ayam bakar.
Gulai nangka muda.
Pucuk ubi.. kalau takde ini asyik ditanya.
Tapi pada kami agak liat lah sikit.
Ini pula kegemaran Cik Fatin, macam daging pekasam je ada rasa masam-masam.
Ikan bakar. Gaya macam talapia tapi takde bau langsung.
Rasa fresh.
Jengkol + terung sambal. Jengkol yang beberapa ketul tu lah jadi rebutan.
Gulai Tembusu, sedap ni. Lembut je isinya. Campuran telur dan tauhu yang disumbat dalam usus lembu/kerbau.
Arghhhh.. teringat-ingat ni!
Takde dah ambil gambar beramai-ramai, semua dah lapar 😂
Ahhh.. sedap.
Lepas makan, kami solat jamak dulu di surau yang disediakan.
Rumah sebelah kiri tu ada penghuni dan tuan rumah pelawa kami masuk ke dalam. Ada yang mengambil gambar di situ tapi kami tak masuk juga.
Rupanya pokok hiasan, kalau makan sikit boleh mabuk kalau makan banyak boleh mati... adehhhhh
Jom lah ke tempat lain.
Rindu masakan Padang!
ReplyDeleteKak Amie lagi lah banyak kali gi Indonesia pun masih rindukan masakan Padang.
DeleteSedap kan bila tinggal makan je. arhhh.. rindu!
linda igtkan buah mangga tadi...hihihi
ReplyDeleteekekeke.. sama-sama terpedaya.
DeleteDari semua menu saya paling suka dendeng cabe hijau 😍😍. Dagingnya memang ada asam2 sikit. Dendeng cabe merah pun sedap.
ReplyDeleteTak ada ayam pop ya kak? Itu juga fav saya.
Tak tau ayam pop itu apa. Ada beberapa entry blogger mention ayam.pop tapi tak boleh bayangkan bagaimana.
Delete