Dinner tetaplah dinner... karang tengah malam lapar takkan nak kokak jajan pulak.
Jimi bawa kami ke Rumah Makan Sarua Keneh.
Besar rumah makan ni.
Nenek ingatkan pecel lele tu macam kat Malaysia, ikan keli masak kencur.
Set air minuman. Ibu ambil Jus Sirsak (Durian Belanda) manakala yang lain ambil Es Jeruk dan Teh o ais. Nenekna ambil Jus Wortel (tomato).
Kat Indonesia ni jus² diorang pure, sedap dan murah.
Eh.. Yang linda tau, pecal lele dekat Malaysia, mcm dalam gambar lah
ReplyDeleteRupanya memang dipanggil pecel lele.. ingatkan pecel lele yang masakan orang Jawa tu.
DeleteApa beza rasa pecel lele kat sana vs kat Malaysia?
ReplyDeleteSama je BK. Kami ingatkan pecel lele masakan orang Jawa. Dari buku menu tu sama lah macam dalam gambar. Keli goreng + sambal penyet.
DeleteKakak ingatnya pecal yg sayuran yaa? Ith memang khas dari Jawa. Tapi kalo pecak lele, pecak ayam, sebenarnya ayam goreng atau lele goreng makan pakai sambal 🤣
ReplyDeleteIni banyaknya memang di Jawa dulu. Krn saya lama di Aceh, dulu tak ada menu itu. JD saya pikir pun pecak lele itu pecal sayuran pakai lele 🤣. Ternyata lele goreng.
Itu lah.. dah tersalah anggap. Kalau orang jawa kat kampung ni pecel lele tu ikan keli masak kencur.
DeleteSetau SA pecel lele kat Seremban sama macam dlm gambar..maybe tempat akak version lain kan...jus durian belanda tu mesti pure dan sedap...SA suka...
ReplyDeleteTak pernah order biasa order ayam penyet.. mungkin selama ni perasan keli penyet🤣
Delete