Pages

Saturday, October 5, 2024

Padang/Bukittinggi, Sumatera, Indonesia 2024 : Day 3 - Makan Tengahari Di Daerah Malalak dan Mencuba Kopi Tungkuik

Dari Puncak Lawang kami meneruskan perjalanan semula ke Padang. Jalan pergi dan jalan balik adalah berbeza. Jalan balik melalui daerah Malalak. Masa makan pun sudah sampai. Kebiasaannya tempat makan dan makanan telah ditempat awal oleh agent/supir. Jadi bila sampai ke rumah makan, kami akan terus makan. Kecuali untuk dinner di mana kami memesan makanan pada masa itu.

Ibu tak perasan pula nama rumah makan yang kami singgah tu sebab ia betul-betul terletak di tepi jalan besar.

Disajikan pemandangan yang sebegini cantik.



Sedia untuk makan.
Rumah makan ni nyaman sangat sehingga tidak memerlukan kipas pun.

Masakan Padang yang lebih bersifat masakan kampung.
Cuma kali ni tak ada pucuk ubi tapi ada sayur taugeh.

Kami minta lagi 2 pinggan rendang/gulai jengkol ni. Serious jengkol ni takde bau pun sebab sudah direbus dulu.

Tenang sangat.

Jimi minta kami rasa Kopi Tungkuik. Boleh pilih samada kopi-o atau kopi susu.

Biji kopi kasar akan dimasak dalam periuk dahulu bukannya bubuh air panas sahaja. Kena guna biji kopi kasar baru menjadi kalau guna serbuk kopi tak bolehlah ditelangkupkan sebab ia akan tertumpah.

Mula-mula sedut dulu air kopi yang berada dalam pinggan. Kemudian tiup guna straw bibir gelas dengan kuat tapi takyah lah kuat sangat karang tersembur pula kat orang depan. Nanti keluarlah air kopi dari dalam gelas.

Menarik merasai pengalamaan sebegini.

Biji kopi kisar tu ada yang dijual tapi takde lah kami nak beli. Tak adalah rajin nak meniup-niup jika berada di rumah 😅. Benda boleh teguk kan!




Kena tengok sendiri suasana di tempat ni barulah rasa kepuasannya.

Dalam perjalanan balik menghala ke Padang tu hujan turun dengan lebat di beberapa tempat.

Jimi belanja kami jagung manis. Kami minta 3 tongkol je sebab jagung ni panjang. Makan share-share je. Kat gerai ni ada dijual telur masin yang sudah direbus, pelik pula ya.. telur masin rebus dijual begitu sahaja. Ibu beli 6 biji untuk dikongsi dengan yang lain. Makan macam tu je pun dah sedap sebab ia masin sedikit sahaja. 

Sebelum tu Jimi juga belikan kami pisang coklat. Takde gambar pula tapi pisang dibungkus dalam kulit popiah, dibubuh coklat lalu digoreng. Sedap. 

Kami bersolat jamak sebelum sampai di Padang dalam keadaan hujan yang sangat lebat. Kalau ikut itinerary, sesampainya di Padang akan ke tepi pantai Lautan Hindi sambil melihat panorama petang. Bolehlah makan goreng-gorengan, seafood dan Sate Padang. Disebab hujan renyai-renyai tak dapatlah kami berhenti di situ. Mujur sudah rasa Sate Padang masa di Desa Pariangan.

Jimi hantar kami ke hotel terus.
 

6 comments:

  1. Memang sedap gulai jengkol Padang. Empuk dan tak berbau. Terasa kenyalnya. Memang sedap telur masin rebus yang dimakan begitu saja. Tak terasa masinnya kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena cari kedai nasi Padang kat sini yang style bubuh lauk dalam piring gitu.
      Telur masin rebus pun dibeli kan... demi nak merasa keunikan makanan di sana.

      Delete
  2. Hahahahah saya pun tak akan beli biji kopi ya kalo kesana kak. Mencoba kopinya pasti, tapi tak nak beli biji. Krn terkadang kalo tak pandai meracik nya, rasa tak akan sama sedap 🤣.

    Ya Allah view diaaa 😍😍😍. Memang lah saya harus ke Padang lagi. Makan sederhana tp kalo view macam tuh, pasti naik appetite.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak rasa pengalaman minum kopi telangkup je kan Fanny.
      Makanan biasa jadi sedap bila makan ramai² dan suasana nya nyaman.

      Delete
  3. Menarik plak gulai jengkol tu..kena cuba ni..kalau x asyik nak skeptikal je kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trylah SA. Takde bau pun sebab dah direbus sebab biasa diorang guna jering tua.

      Delete