Pages

Friday, July 23, 2021

Bihun Putih Singapore

Malam tadi lagi Wafi dah tanya esok pagi nak sarapan apa.. amboiii... belum tidur lagidah tanyakan nak makan apa. Fikir-fikir why not buat bihun putih sekali lagi. Rendam siap-siap bihun. Bahan lain pagi boleh prepare.

Alhamdulillah.. menjadi juga bihun putih ni. Kurangkan udang kering dari sukatan sebelum ini.


Bihun Singapore

Bahan-bahan
1. 1 bungkus bihun (rendam dan tos)
2. 1 1/2 bawang besar (kisar)
3. 4 ulas bawang putih (kisar)
4. 2 sudu makan udang kering (kisar)
5. 1 1/2 sudu makan lada putih (guna jenama Ajishio sebab lada putih habis)
6. Garam, gula dan secukup rasa
7. 1 biji carrot (hiris nipis)
8. 2 helai kobis (potong sedang)
9. 5 biji cendawan kering shitake (rendam dan hiris)
10. 1 bungkus fishball (belah 3)
11. Daun bawang

Cara-cara

1. Panaskan 5 sudu makan minyak masak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan carrot, kobis, cendawan dan fishball. Kacau dan letak secawan air. 
3. Masukkan lada putih, garam, gula dan secukup rasa. Biarkan mendidih.
4. Masukkan bihun dan kacau rata.
5. Angkat dan taburkan dengan daun bawang atau daun sup jika suka.

Potongkan cili jika suka.
Ini nak bagi pedas sikit. Kalau rajin buat sambal kicap baru terangkat!
 

3 comments:

  1. Cantik bihun putih Singapore. Menyelerakan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamdulillah menjadi.. bila kali kedua buat, anak2 makin suka.. lagi senang lah macam ni.

      Delete