Makan malam hari ketiga Di My Village Barok dipilih sebab kami nak try makanan authentic Sarawak yang belum dicuba. Restoren ni terletak di Kampung Boyan. Jam 7 pm kita keluar bilik dan tunggu di jeti. Kebetulan hujan turun agak lebat jadi terpaksa lah beli payung di &e. Mujur ada jual. Bot tambang pula tak kelihatan. Hampir 15 minit menunggu baru lah satu bot sampai.
Bila sampai di jeti Kampung Boyan kena jalan ke belakang, gelap pula laluan tu. Ada penduduk tempatan tunjukkan arah ke restoren My Village Barok. Dalam 2-300 meter macam tu.
Scallop Bakar
Ayam Pansuh
Ehh.. sedaplah masakan ni. Kami merasa perlahan-lahan ada gabungan bunga kantan, daun kesum (kalau silap dimaafin), serai dan halia.
Ada sedikit rasa pedas.
Nenek kata makan kat sini paling sedap.. ye lah.. hari ni nenek makan semua sedap sebab gusi dah baik.
Kami dari hari pertama makan sedap πππ
Total makan minum RM145.00
Balik terus ada bot tambang, jadi cepatlah sampai ke water front.
Sebelum keluar dari restoren ibu ambil gambar sekitarnya.
Balik terus ada bot tambang, jadi cepatlah sampai ke water front.
Masa lalu kat gerai makan, nenek nampak kerang besar. Kami minta semangkuk RM18, siap masak dan bungkus. Minta penjual tu campur kerang yang besar dan sedang. Minta rebus sahaja dan tambahkan sambal kicap. Sementara tunggu mereka masak, kami shopping kat kedai souviner.
Bila balik tengok tu dia.... siap bubuh cili, bawang dan carrot lagi. Ini baru buka satu plastik, ada 2 plastik.
Puas hati makan. Memang nenek lah yang habiskan. Bila nenek sebut tu terus lah beli walau ditanya "mak nak ke?"
Geleng tapi senyum.
Hari kedua dah beli, malam tu pakai, kain sedap. Tu yang hari ketiga borong lagi. Dapatlah free satu.
Hanya ada satu kedai souvenir paling dekat dengan hotel kami. Harga affordable. Manakala sebelahnya ada jual kek lapis, pelbagai jenis spices, kerepek dan lain-lain. Nenek ada beli gula apong, kerepek dan few spices. Lupa pula nak ambil gambar di gerai-gerai tersebut. Penjual di situ sangat peramah melayan kami dan semua pengunjung yang datang.
Haaa.. gitu lah adat berniaga, mulut manis barulah kami seronok nak membeli π
wah.. nmpk sedap dinner di barok... kami pun dh lamaaaaaa sgt x ke situ
ReplyDeleteSemua sedap food kat situ KM. Puas lah makan.
Deletemidin goreng, fav sangat. nyumss
ReplyDeleteMemang nyumss sangat.. tapi akak rasa makan kat sana lagi sedap hehehe... bila masak sendiri tak puas pula π
DeleteGeram la tgok midin goreng belacan tu..SA pergi first time dulu sempat merasa Pasar Satok, so banyak orang jual pucuk midin tu tapi kami x kenal dan x tau masa tu, Kali ke dua pergi xde dah pasar satok dah dipindahkan ke tempat baru..
ReplyDeleteCamtu memang ke ulang gi Kuching lah tu hehe... adalah alasan π
Deleteoo.. tak pernah dengar dan jumpa pula batang tepus. Mungkin panggilan kat Semenanjung berbeza.
ReplyDeleteMasakan ayam pansuh ni macam rebus je tapi rasa dia tu yang unik.