Pages

Thursday, March 15, 2018

Emping Melinjo

Ini adalah Emping Melinjo yang siap digoreng.
Sesetengah tempat sebut Belinjo tau Belinjau.
Rasanya lemak-lemak pahit.
Ada juga sesetengah tempat yang disira pedas manis.
 
Gnetum gnemon is a species of Gnetum native to southeast Asia and the western Pacific Ocean islands, from Mizoram and Assam in India, south and east through Indonesia and Malaysia to the Philippines and Fiji. Common names include gnemon, melinjo, belinjo, kuliat/culiat, padi oats or paddy oats
 
Google image
Pokok ni boleh meninggi sehingga 20m
Dulu masa kecik2 biasa ikut arwah nenek kutip buah melinjo yang jatuh ke tanah atau petik dipokok dan seterusnya diproses untuk dijadikan emping.

Google image
Beginilah buah yang masak.
 
Untuk menjadikan emping, buah yang masak perlu direbus dulu dengan selaput kulit tu sekali.
Bila dah agak2 lembut.. lapisan luar tu perlu ditanggalkan dan akan meninggalkan kulit yang agak keras macam kulit kacang.

Oh ya.. ada juga yang tak direbus tapi tanggalkan lapisan luar kemudia disangan/sangai atas api. Lepas tu perlulah ditumbuk untuk menanggalkan kulit yang luar. Tumbuk sikit je bagi pecah. Lalu keluarkan isi dalam yang putih.
Google image
Sebelah kiri tu isi putih, yang tu perlu ditumbuk
Selepas itu baru lah ditumbuk untuk menjadikannya kepingan. Untuk dapatkan sekeping emping perlu dicantumkan/ditumbuk sekali dua atau tiga biji.
Google image
Emping yang telah kering
Selepas itu dijemur  dan perlu dibalik-balikkan sehingga kering sekata.
Bolehlah digoreng sebagai kudap-kudapan.
Dulu mana nak makan jajan-jajan segera tu hehe..
Keropok ikan dan keropok biasa tu pun buat sendiri..

Google image
Pucuk daun melinjo ni boleh dijadikan sayur.
Biasanya dimasak bening atau lemak dan dicampur dengan suhun.
 
 


No comments:

Post a Comment