Pages

Wednesday, October 30, 2024

Makan Malam Di Morning Kedah

Ini cerita Ahad lepas, food hunting lagi (alasan tidak masak😅). Kali ni ayah pilih Restoren Morning Kedah yang terletak di Eco Grandeur. Waktu operasi dari jam 7.30 am - 9.30 pm.

Kali ni datang bertiga sebab Kak Widad dah lapar lepas habis kelas. Kelas Ahad sebab ikut Terengganu kan 😁

Kak Widad order pau kaya.. bila sampai 2 pcs je. Tanya kat pelayan, sepatutnya 3 pcs seperti dalam gambar. Later dia bawa 1 pc lagi.

Ini pun Kak Widad teringin, Salted egg pau.

YL - Kotak Keriangan Bulan Oktober 2024

Petang tadi ambil order product Young Living untuk bulan Oktober 2024 di pejabat Oilylicious.

Bulan ni ibu order 2 pcs BLOOM Cleanser dan Digize. Cleanser tu anak² dara pakai macam pakai sabun badan kot.. kemain cepat habis. 

Ticer Watie ada beritahu ibu bulan ni dapat free diffuser Feather The Owl. 
Alhamdulillah.

Track Loyalty reward dari YL Malaysia.

Tuesday, October 29, 2024

Treat Diri Sendiri

Setelah beberapa minggu dok mengisahkan tax submission, bila dah submit petang tadi rasa lega sangat. Terasa nak belanja diri sendiri😅, teringin makan something manis².

Keluar ofis before 6 pm, singgah Secret Recipe. Nak me time kat resto yang tenang². Duduk meja tersorok sikit😁

Inilah yang dipesan.

  • Teh tarik
  • Chocolate Banana Cake
  • Seafood Spring Roll
Sambil makan bolehlah layan medsos dan blog walking.

Sambil tunggu Wafi sampai rumah. 6.20 pm tadi ETS sampai Sungai Buloh. Ayah pickup hari ni.

Sekejap lagi lah ibu balik, syiok pulak duduk sini 😁

 

Sunday, October 27, 2024

Masakan Chinese Muslim Di Tertemu Xinjiang

Ada banyak restoren baru dibuka di Eco Grandeur. Salah satu yang kami nak cuba adalah restoren masakan Muslim Xinjiang di Tertemu Xinjiang.

Meh tengok apa yang ada.

Antara menu yang tersedia.

Disebabkan datang berdua dengan ayah jadi ambil 3 dish je, makan share.

Kumpul Adik Beradik

Impromptu plan untuk berkumpul dengan adik beradik malam tadi. Solat Maghrib jemaah dulu itupun lewat sikit dalam 7.20 pm. Menunggu Cik Elis dari Shah Alam. 

Biasanya kalau nak balik rumah nenek sebelah malam, masing² akan potluck sahaja. Senang.. boleh terus makan.

Ibu bawa kerang rebus, ayam masak lemak cili api + pucuk paku dan tembikai.
Masa nak masak ayam tu Kawi cakap tak pelik ke bubuh pucuk paku. Biasa nampak bubuh kentang. Ehhh.. kita yang buat dia. Ada je orang bubuh pucuk ubi dan segala jenis sayur yang sesuai. One pot meal. Senang.

Cik Wada bawa mushroom soup, garlic bread dan salad telur.

Saturday, October 26, 2024

Santai Sabtu

Pagi ni Kak Widad ajak lagi briskwalk di Taman Tasik Shah Alam dengan alasan sebab ibu minta bawa ke Pantai Remis. Kemain dia... minta balasan pulak.

Santai² je BW, dapatlah 6 km. Kak Widad buat 2 pusingan. Ibu malas dah nak jalan. Lepak tepi tasik.

Nyaman je pagi ni, masa sampai tu hujan renyai².


Jumpa pulak Firas... datang dengan nenek dan maksu. Berpeluh² budak gemol ni.

Singgah reload karbo di gerai Sec6 berhampiran pasar pagi. Kak Widad teringin laksam tapi tak ada orang jual pula. Tadi yakin kalau ada nasi kerabu mesti ada laksam. Kecewa.

Makan heavy sebab tengahari tak lunch.


Ulang lagi Pantai Remis sebab nak beli kerang segar.

Petang ni nak masak, potluck ke rumah nenek. Rasa dah lama tak kumpul dengan adik beradik lepas nenek balik dari Mesir.


Friday, October 25, 2024

Beza Anak No. 1 & 2 Bila Request Sesuatu

Semalam Abang Imi mesej ibu kata nak beli tab. Ibu ok je lah since Bami pun tak ada lagi. Ada extra iPad kat rumah tapi macam dah lama sangat. Ibu pun tak ingat generasi ke berapa.

Sejenis yang tulis mukadimah baik-baik belaka 😁
Perlukan tab senang nak bawa ke kelas. Laptopkan berat.
Tab any brand bukan iPad. (Legaa...)

Bami tengok kat Tiktok ada promo... dapatlah harga RM1,120.50 untuk model Xiomi.
Tak jadi beli bulan depan.. katanya tengah ada promo better grab.

Tiba teringat tahun lepas, hampir sebulan Kawi daftar di Unisza dah minta tab. Abang Imi masuk tahun ketiga baru request. Mungkin sebelum ni tak perlu lagi kot.

Si adik jenis direct.
Terus minta iPad ya. 
Taknak brand lain. Kaler purple.
Hurmmm...
Alasan perlu tab sebab buku nota dah habis🙄

Tengok anak-anak study, bila ditanya takde ke buku rujukan/teks... sekarang mana student bawak buku bu.. semua dalam slide.

Ok.. no more argument 😅
Ibu hidup zaman lama.
 

owhh..  kalau anak no. 3?
Ini lagi seremmmm😵‍💫😵‍💫😵‍💫

Wednesday, October 23, 2024

Kurma Segar Manis

Kurma ni mangement bagi setiap department hari Jumaat lepas. Masa dapat tu masih ada rasa kelatnya. Mula-mula tu officemate letak dalam fridge. Tak ada orang kan Sabtu Ahad. Siapa nak makan. Hari Isnin keluarkan semula dan letak di luar. Sambung makan.

The next day nya Selasa, bila makan kemain manis leting. Manisnya tu tak boleh makan banyak-banyak. Dia tak macam makan rambutan atau longan, bila makan sikit tak puas 😁
Mungkin sebab tekstur kurma ni agak padat, jadi memang cepat puas makan.

Dapat 5 pack, hari ni dah tinggal 2 pack.
Harap by Jumaat habislah semua.

Ahad lepas tengok kat Jaya Grocer satu pack ni dalam RM17.++
Mungkin sekarang ni sedang musim.
 

Sunday, October 20, 2024

Dinner Di The Coffee Bean & Tea Leaf Dan Cuba Ayam Goreng Richeese Factory

Petang tadi early dinner di The Coffee Bean & Tea Leaf yang baru dibuka di Eco Grandeur. Bolehlah ayah guna kupon-kupon diskaun yang dapat masa pergi konsert Cipta 2, M. Nasir.

Tengahari skip lunch sebab dah ambil heavy breakfast, Kak Widad buat nasi goreng kampung. 

Mula-mula Kak Widad tak nak ikut tapi bila fikir nak makan bagel hangat-hangat kenalah dine in. 

Ibu ambil Chicken Lasagna.

Tuna Sandwich pilihan ayah.

  • Spanish Latte
  • Karak Chai (campuran teh, susu & cengkih)
Pepperoni Bagel untuk Kak Widad.
Sepatutnya ayah orderkan Chicken Pesto tapi entah macamana tak terorder. Kak Wi kata cukuplah bagel ni sebab roti ni pun padat dan mengenyangkan.

Keluar dari TCBTL, kami masuk Richeese Factory. Bersebelahan je.
Kedua-dua restoren ni boleh drive through. Kami nak take away.

Kak Widad nak rasa Fire Chicken, ambil ala carte 2 pcs sahaja.
Pilihlah nak level pedas macamana. Mula-mula order pedas tahap 4 bila tanya staff situ tahap pedas sos ni menyengat. Dia advise try level 3. Ok lah.. sebab nak try je kan. Next time boleh up level.

Bila rasa..... 3 ni pun dah pedas menyengat bagi kami. Pijar di hujung lidah. Kak Widad yang makan seketul kata pijar bibir.
Jadi, kalau nak pedas level 3 dah ok buat kami, lebih pedas dari itu dah tak enjoy makan.

Next time kalau kami nak makan, lebih baik ambil yang original atau pedas 1 dan 2 dah cukup.

Bila ibu google, Richeese Factory ni dimiliki oleh Nabati Group dari Indonesia. 
Patutlah ejaan sos dieja sebagai "saus".

Pernah dengar Nabati?

Ni ha.... wafer cheese.

 

Saturday, October 19, 2024

Lauk Fresh Hari Ni

Hari ni late lunch sekaligus dinner awal. Ibu masak pun lepas Asar. Tadi lepas buat kerja rumah buat kerja ofis pula. Buatlah mana yang patut.

Masak hidupan laut yang dibeli pagi tadi. 

Masak lemak cili api siput sedut + pucuk paku.

Dapatlah 1 mangkuk besar & 1 mangkuk kecil.

Satu mangkuk besar ni Kawi habiskan. Haaa.. eloklah tu... karang sapa pulak yang nak menyedutnya. ibu makan 3-4 biji je dah cukup. Ayah memang tak makan, ambik sayur je.


Ikan merah goreng.

Kerang ibu rebus je bubuh bawang merah, bawang putih, halia,daun kunyit dan garam sket. Kuah ibu tak ambik masuk dalam mangkuk.

Puas makan kerang besar² dan fresh ni. Terasa lembut je isinya.


 

Pasar Pagi Pantai Remis

Lepas beli barang sikit kat Meru, kat trafik light menghala ke rumah ibu beritahu Kawi jomlah ke Pantai Remis. Saje nak tengok kot-kot ada kerang. Kak Widad setuju je sebab ibu kan dah isikan petrol penuh kereta dia.

Sampai-sampai Pantai Remis ambil gambar pantai dulu. Air surut sekarang ni jadi nampak lumpur je lah selepas benteng.

Darat, laut dan langit.

Pasar di belakang tu.

Masa ni dah mula panas.

Riadah Di Taman Tasik Shah Alam

Malam tadi Kak Widad ajak jogging pagi ni. Ibu dengar kat Setia Alam. Keluar rumah jam 6.30 am. Tadi bila dia drive ibu pelik kenapa tak masuk simpang ke Setia Alam. Rupanya nak ke Shah Alam. Adehhh.... ibu kurang gemar sebab nak ke sana pun dekat 20 minit. Ikut je lah sebab ini pertama kali Kak Widad nak ke sana. Nanti dah pandai pergi lah sendiri macam kat Taman Tasik Seksyen 7 hari tu. 

Taman Tasik Shah Alam ni terbahagi kepada 3 tasik buatan.
  • Tasik Barat
  • Tasik Tengah
  • Tasik Timur
Ibu bercadang untuk briskwalk je sambil tu ambil gambar. Ini pertama kali pusing tasik. Sebelum ni hanya tertumpu kat satu tempat di tepi tasik. Hari ni kita ronda-ronda sambil ambil gambar. Masa kami sampai tak ramai orang lagi. Mungkin juga hari Sabtu.

Friday, October 18, 2024

Beza Ayam Geprek, Ayam Penyet & Ayam Gepuk

Kalau dulu kita biasa makan nasi ayam, nasi tomato, nasi minyak dan sebagainya. Namun, sekarang ni dah banyak peniaga tempatan jual ayam penyet, ayam geprek dan ayam gepuk. 

Kadang ibu pun keliru bila nak order set ayam tersebut. Awal-awal dulu masa keluar ayam penyet ibu ada lah pernah buat di rumah. Sambal tak pedas sebab ada tomato. Bila keluar pula ayam geprek dan ayam gepuk ibu dah keliru, apa bezanya. Cuma yang ibu perasan ayam gepuk ni sambal dia pedas berbanding ayam penyet.

Tadi member office open order untuk lunch hari ni. Ada lah tiga-tiga menu ayam tersebut. Ibu terajin lah sikit google info.

Ibu baca di sini.

Sama Tapi Tak Serupa, Ini Beza Ayam Geprek, Ayam Penyet & Ayam Gepuk

Pada suatu ketika dulu, rakyat Malaysia diperkenalkan dengan sajian Indonesia, ayam gepuk. Hidangan ringkas itu menyajikan ayam dan juga sambal.

Dengan hanya sekilas pandangan, hidangan itu terlihat biasa, namun apa yang membuatkan ia luar biasa ialah sambal, yang merupakan 'watak utama' dalam sajian itu.

Setelah mencuba buat kali pertama, pasti akan datang kembali untuk merasa kesedapan sambal tersebut.

Ia dihidangkan dengan ayam yang rangup dan sambal cili yang pedas hingga mampu memikat selera orang ramai.

Apa beza ayam geprek, ayam penyet & ayam gepuk?

Awalnya, ramai yang menganggap ayam geprek, ayam penyet dan ayam gepuk adalah sajian yang sama kerana cara penyediaannya seakan serupa.

Oleh sebab itu, ramai yang menganggap setiap hidangan ayam rangup yang mempunyai sambal itu adalah ayam gepuk, walaupun ia berbeza.

Walaupun sajian itu sudah lama terkenal, namun masih ada yang keliru dan tidak tahu bagaimana untuk membezakan hidangan itu.

Ketiga-tiga jenis makanan ini asalnya mempunyai persamaan iaitu ayam goreng yang ditumbuk dalam lesung dan disapu sambal.

Jadi sebenarnya, apa yang membuatkan hidangan itu berbeza antara satu sama lain? Mari ketahuinya di bawah ini.

Ayam Geprek

Kredit: Idn Times

Merujuk Idn Times, hidangan ini merupakan antara yang popular dalam ketiga-tiga sajian itu. Ayam geprek biasanya menggunakan ayam tanpa tulang.

Sebelum digoreng, ia disalut dengan tepung berperisa kemudian goreng seperti biasa.

Setelah siap dimasak, ayam itu perlu ditumbuk menggunakan lesung sehingga hancur bersama sambal.

Perkara ini dibuat supaya sewaktu makan, anda tidak perlu lagi memotong ayam dengan sudu atau mencubit isinya.

Itu merupakan kelebihan ayam geprek kerana cara makannya yang praktikal tanpa perlu membuang tulang semasa makan.

Biasanya ayam geprek dihidangkan bersama sambal bawang yang pedas dan sedap. Walau bagaimanapun, apabila ia menjadi semakin popular, terdapat banyak varian yang dikeluarkan.

Seperti ayam geprek yang dihidangkan dengan keju mozzarella cair atau ayam goreng bersama sos telur masin.

Ayam penyet

Kredit: Idn Times

Bagi ayam penyet pula, sebelum digoreng atau dipukul biasanya ayam akan dilumuri dengan rempah kuning sehingga ia meresap.

Rasa yang ada pada ayam penyet membuatkan ia lebih sedap daripada ayam geprek.

Sajian ini boleh dikatakan salah satu keistimewaan di Indonesia dan menggunakan belahan ayam seperti dada, paha dan juga bahagian lain.

Perbezaan lain ialah sambal dalam hidangan ini hanya disapukan di atas ayam, yang diperbuat daripada tomato atau pes cili.

Hasilnya, ayam terlihat sedikit leper, tetapi tidak dihancurkan.

Ayam gepuk


Kredit: Idn Times

Menurut Idn Times lagi, ayam gepuk ini boleh dikatakan gabungan antara ayam geprek dan ayam penyet.

Sebelum ayam geprek dimodenkan, ayam gepuk telah muncul terlebih dahulu pada tahun 2013.

Sebuah restoran bernama Ayam Gepuk Pak Gembus telah ditubuhkan di Jakarta dan ia merupakan sajian ayam gepuk pertama yang dirasai kebanyakan rakyat Malaysia.

Ayam gepuk ini juga menggunakan ayam yang digoreng garing. Sajian itu disajikan bersama sambal cili bawang putih yang sangat pedas berbanding dua sajian di atas.

Ayam gepuk ini tidak ditumbuk seperti ayam geprek tetapi hanya dipukul menggunakan lesung sama seperti ayam penyet.

Selepas sudah mengetahui perbezaan tiga hidangan itu, selepas ini bolehlah menikmatinya dengan berselera. Semoga bermanfaat.

Sumber: Idn Times


Ibu baru tau yang Ayam Gepuk Pak Gembus ni franchise dari Indonesia rupanya. Patutlah staff restoren yang biasa ibu pergi ni rata-rata dari Indonesia dan kebanyakannya lelaki muda.

Abang Imi suka sangat kobis goreng tu. Tapi memang sedap, ratah macam tu je pun boleh.

Tuesday, October 15, 2024

Pemergian 2 Orang Ahli Keluarga

Pagi ni bangun tidur ibu check whatsapp grup. 

Assalamualaikum. Dukacita nak maklumkan abah ina (cik mat) dah meninggal di sg besi pagi ni. Innalillahi wa inna ilaihirojiuun.

Abang nenek, Hj Mohamad Asri Bin Hj Suandi (ibu panggil Wak Asri) meninggal jam 2 pagi tadi.

Lepas solat subuh ibu ambil nenek dan drive ke Sec 6, Shah Alam. Tumpang Cik Elis ke Kg Malaysia Tambahan, Sungai Besi. Baru keluar Shah Alam hujan selebat² nya sepanjang jalan. Slowlah trafik tu. Sampai Sg Besi jam 9 pagi. 

Jenazah nak dibawa ke masjid berdekatan jam 10 pagi. Jam 9.45 pagi camtu, sepupu ibu Faizah beritahu abangnya (Hj Jamaluddin Bin Hj Ardani) yang merupakan sepupu sulung ibu, accident dan meninggal dunia di tempat kejadian. Arwah dalam perjalanan untuk ziarah arwah Atuk Asri. Lagi 3.5 km je pun nak sampai. 

Allahu... tergaman semuanya.

Selesai urusan di Sungai Besi, kami solat dan lunch dulu di Wangsa Maju. Kemudian terus ke TTDI Shah Alam. Tunggu urusan jenazah sepupu ibu di HUKM Cheras sebelum di bawa ke masjid TTDI . Kebumi di Sec 21 Shah Alam selepas solat Asar.

Assalamualaikum. 
Dukacita dimaklumkan bahawa Jamaludin Hj Ardani (Abg Din) telah kembali kerahmatullah pada pagi tadi.

Al-Fatihah buat Allahyarham.

‎إنا لله وإنا إليه راجعون

“Ya Allah, ampunilah, kasihanilah, dan maafkanlah kesalahan mereka, muliakan kedudukan mereka dan lapangkan kubur mereka"

Aamiin Ya Rabbal 'Aalamiin.

Monday, October 14, 2024

Musafir Nenek Di Bumi Mesir dan Arab

Alhamdulillah nenek dan family ummi dah selamat sampai ke Malaysia awal pagi ni. Bermusafir selama 10 hari dari 4 - 13 Oktober 2024.
6 hari di Mesir, 2 hari di Mekah dan 2 hari di Madinah.
Memulakan perjalanan di sini.

Ibu simpan sini sebahagian gambar-gambar nenek buat kenang-kenangan.
Gambar-gambar ummi dan anak-anak buah share dalam whatsapp group.
Ibu copy je lah caption nya 😁 jadi ayat yang digunakan guna bahasa pasar je.
Ada yang takde caption so ibu biarkan je lah dulu, nanti ummi baca boleh beritahu dan update entry.

Ni masa baru kat epot mesir

Terbang menggunakan Saudi Air pergi dan balik.
Kemain luas lagi seat nya tu. Nengok pun selesa.
Ummi kata masa pergi flight tak penuh pun dalam 100 penumpang je.
Patutlah ummi dan nenek duduk sebatu jauhnya 😄

Ni masa tiba di madinah

Masa ni transit 9 jam sebelum next flight ke Mesir

Ambil uber untuk jalan-jalan sekitar Madinah


Ni mesti cucu soh buat peace 😁

Nenek bergembira sampai malam🤭
(caption Intan 😂😂)

Saturday, October 12, 2024

Cuti Sekejap Je

Minggu ni Wafi pulang bermalam. Cuti 2 hari patutnya balik rumah tokwan tapi last minute kata nak balik Klang. Kawan² Lembah Klang mostly balik. Mujur tiket ada lagi, itupun tinggal few seats je. Kelam kabut ibu beli masa kat Bukittinggi.

Hari Khamis petang 7.30 pm sampai rumah, pagi ni jam 10.22 am dah kena naik ETS. 

Sarapan roti telur + sosej.  Lama rasanya tak buat breakfast untuk Wafi😅
Ibu bekalkan juga untuk dimakan dalam train. Untuk lunch dan dinner ibu masakkan ayam masak merah dan kubis+telur. Kebiasaannya Wafi minta 2 meal sebab taknak turun DM.

Wafi kata macam tak percaya nak kena balik hari ni.




Nak balik dah.. 


Jumpa lagi cuti Deepavali nanti.