Pages

Friday, October 18, 2024

Beza Ayam Geprek, Ayam Penyet & Ayam Gepuk

Kalau dulu kita biasa makan nasi ayam, nasi tomato, nasi minyak dan sebagainya. Namun, sekarang ni dah banyak peniaga tempatan jual ayam penyet, ayam geprek dan ayam gepuk. 

Kadang ibu pun keliru bila nak order set ayam tersebut. Awal-awal dulu masa keluar ayam penyet ibu ada lah pernah buat di rumah. Sambal tak pedas sebab ada tomato. Bila keluar pula ayam geprek dan ayam gepuk ibu dah keliru, apa bezanya. Cuma yang ibu perasan ayam gepuk ni sambal dia pedas berbanding ayam penyet.

Tadi member office open order untuk lunch hari ni. Ada lah tiga-tiga menu ayam tersebut. Ibu terajin lah sikit google info.

Ibu baca di sini.

Sama Tapi Tak Serupa, Ini Beza Ayam Geprek, Ayam Penyet & Ayam Gepuk

Pada suatu ketika dulu, rakyat Malaysia diperkenalkan dengan sajian Indonesia, ayam gepuk. Hidangan ringkas itu menyajikan ayam dan juga sambal.

Dengan hanya sekilas pandangan, hidangan itu terlihat biasa, namun apa yang membuatkan ia luar biasa ialah sambal, yang merupakan 'watak utama' dalam sajian itu.

Setelah mencuba buat kali pertama, pasti akan datang kembali untuk merasa kesedapan sambal tersebut.

Ia dihidangkan dengan ayam yang rangup dan sambal cili yang pedas hingga mampu memikat selera orang ramai.

Apa beza ayam geprek, ayam penyet & ayam gepuk?

Awalnya, ramai yang menganggap ayam geprek, ayam penyet dan ayam gepuk adalah sajian yang sama kerana cara penyediaannya seakan serupa.

Oleh sebab itu, ramai yang menganggap setiap hidangan ayam rangup yang mempunyai sambal itu adalah ayam gepuk, walaupun ia berbeza.

Walaupun sajian itu sudah lama terkenal, namun masih ada yang keliru dan tidak tahu bagaimana untuk membezakan hidangan itu.

Ketiga-tiga jenis makanan ini asalnya mempunyai persamaan iaitu ayam goreng yang ditumbuk dalam lesung dan disapu sambal.

Jadi sebenarnya, apa yang membuatkan hidangan itu berbeza antara satu sama lain? Mari ketahuinya di bawah ini.

Ayam Geprek

Kredit: Idn Times

Merujuk Idn Times, hidangan ini merupakan antara yang popular dalam ketiga-tiga sajian itu. Ayam geprek biasanya menggunakan ayam tanpa tulang.

Sebelum digoreng, ia disalut dengan tepung berperisa kemudian goreng seperti biasa.

Setelah siap dimasak, ayam itu perlu ditumbuk menggunakan lesung sehingga hancur bersama sambal.

Perkara ini dibuat supaya sewaktu makan, anda tidak perlu lagi memotong ayam dengan sudu atau mencubit isinya.

Itu merupakan kelebihan ayam geprek kerana cara makannya yang praktikal tanpa perlu membuang tulang semasa makan.

Biasanya ayam geprek dihidangkan bersama sambal bawang yang pedas dan sedap. Walau bagaimanapun, apabila ia menjadi semakin popular, terdapat banyak varian yang dikeluarkan.

Seperti ayam geprek yang dihidangkan dengan keju mozzarella cair atau ayam goreng bersama sos telur masin.

Ayam penyet

Kredit: Idn Times

Bagi ayam penyet pula, sebelum digoreng atau dipukul biasanya ayam akan dilumuri dengan rempah kuning sehingga ia meresap.

Rasa yang ada pada ayam penyet membuatkan ia lebih sedap daripada ayam geprek.

Sajian ini boleh dikatakan salah satu keistimewaan di Indonesia dan menggunakan belahan ayam seperti dada, paha dan juga bahagian lain.

Perbezaan lain ialah sambal dalam hidangan ini hanya disapukan di atas ayam, yang diperbuat daripada tomato atau pes cili.

Hasilnya, ayam terlihat sedikit leper, tetapi tidak dihancurkan.

Ayam gepuk


Kredit: Idn Times

Menurut Idn Times lagi, ayam gepuk ini boleh dikatakan gabungan antara ayam geprek dan ayam penyet.

Sebelum ayam geprek dimodenkan, ayam gepuk telah muncul terlebih dahulu pada tahun 2013.

Sebuah restoran bernama Ayam Gepuk Pak Gembus telah ditubuhkan di Jakarta dan ia merupakan sajian ayam gepuk pertama yang dirasai kebanyakan rakyat Malaysia.

Ayam gepuk ini juga menggunakan ayam yang digoreng garing. Sajian itu disajikan bersama sambal cili bawang putih yang sangat pedas berbanding dua sajian di atas.

Ayam gepuk ini tidak ditumbuk seperti ayam geprek tetapi hanya dipukul menggunakan lesung sama seperti ayam penyet.

Selepas sudah mengetahui perbezaan tiga hidangan itu, selepas ini bolehlah menikmatinya dengan berselera. Semoga bermanfaat.

Sumber: Idn Times


Ibu baru tau yang Ayam Gepuk Pak Gembus ni franchise dari Indonesia rupanya. Patutlah staff restoren yang biasa ibu pergi ni rata-rata dari Indonesia dan kebanyakannya lelaki muda.

Abang Imi suka sangat kobis goreng tu. Tapi memang sedap, ratah macam tu je pun boleh.

Tuesday, October 15, 2024

Pemergian 2 Orang Ahli Keluarga

Pagi ni bangun tidur ibu check whatsapp grup. 

Assalamualaikum. Dukacita nak maklumkan abah ina (cik mat) dah meninggal di sg besi pagi ni. Innalillahi wa inna ilaihirojiuun.

Abang nenek, Hj Mohamad Asri Bin Hj Suandi (ibu panggil Wak Asri) meninggal jam 2 pagi tadi.

Lepas solat subuh ibu ambil nenek dan drive ke Sec 6, Shah Alam. Tumpang Cik Elis ke Kg Malaysia Tambahan, Sungai Besi. Baru keluar Shah Alam hujan selebat² nya sepanjang jalan. Slowlah trafik tu. Sampai Sg Besi jam 9 pagi. 

Jenazah nak dibawa ke masjid berdekatan jam 10 pagi. Jam 9.45 pagi camtu, sepupu ibu Faizah beritahu abangnya (Hj Jamaluddin Bin Hj Ardani) yang merupakan sepupu sulung ibu, accident dan meninggal dunia di tempat kejadian. Arwah dalam perjalanan untuk ziarah arwah Atuk Asri. Lagi 3.5 km je pun nak sampai. 

Allahu... tergaman semuanya.

Selesai urusan di Sungai Besi, kami solat dan lunch dulu di Wangsa Maju. Kemudian terus ke TTDI Shah Alam. Tunggu urusan jenazah sepupu ibu di HUKM Cheras sebelum di bawa ke masjid TTDI . Kebumi di Sec 21 Shah Alam selepas solat Asar.

Assalamualaikum. 
Dukacita dimaklumkan bahawa Jamaludin Hj Ardani (Abg Din) telah kembali kerahmatullah pada pagi tadi.

Al-Fatihah buat Allahyarham.

‎إنا لله وإنا إليه راجعون

“Ya Allah, ampunilah, kasihanilah, dan maafkanlah kesalahan mereka, muliakan kedudukan mereka dan lapangkan kubur mereka"

Aamiin Ya Rabbal 'Aalamiin.

Monday, October 14, 2024

Musafir Nenek Di Bumi Mesir dan Arab

Alhamdulillah nenek dan family ummi dah selamat sampai ke Malaysia awal pagi ni. Bermusafir selama 10 hari dari 4 - 13 Oktober 2024.
6 hari di Mesir, 2 hari di Mekah dan 2 hari di Madinah.
Memulakan perjalanan di sini.

Ibu simpan sini sebahagian gambar-gambar nenek buat kenang-kenangan.
Gambar-gambar ummi dan anak-anak buah share dalam whatsapp group.
Ibu copy je lah caption nya 😁 jadi ayat yang digunakan guna bahasa pasar je.
Ada yang takde caption so ibu biarkan je lah dulu, nanti ummi baca boleh beritahu dan update entry.

Ni masa baru kat epot mesir

Terbang menggunakan Saudi Air pergi dan balik.
Kemain luas lagi seat nya tu. Nengok pun selesa.
Ummi kata masa pergi flight tak penuh pun dalam 100 penumpang je.
Patutlah ummi dan nenek duduk sebatu jauhnya 😄

Ni masa tiba di madinah

Masa ni transit 9 jam sebelum next flight ke Mesir

Ambil uber untuk jalan-jalan sekitar Madinah


Ni mesti cucu soh buat peace 😁

Nenek bergembira sampai malam🤭
(caption Intan 😂😂)

Saturday, October 12, 2024

Cuti Sekejap Je

Minggu ni Wafi pulang bermalam. Cuti 2 hari patutnya balik rumah tokwan tapi last minute kata nak balik Klang. Kawan² Lembah Klang mostly balik. Mujur tiket ada lagi, itupun tinggal few seats je. Kelam kabut ibu beli masa kat Bukittinggi.

Hari Khamis petang 7.30 pm sampai rumah, pagi ni jam 10.22 am dah kena naik ETS. 

Sarapan roti telur + sosej.  Lama rasanya tak buat breakfast untuk Wafi😅
Ibu bekalkan juga untuk dimakan dalam train. Untuk lunch dan dinner ibu masakkan ayam masak merah dan kubis+telur. Kebiasaannya Wafi minta 2 meal sebab taknak turun DM.

Wafi kata macam tak percaya nak kena balik hari ni.




Nak balik dah.. 


Jumpa lagi cuti Deepavali nanti.
 

Tuesday, October 8, 2024

Khabar Dari Asrama

Petang tadi Wafi call bagitau yang hari ni dan esok MC. Ceritanya semalam tak larat sampai tidur je kat dalam kelas. Siap pakai koyok lagi. Balik asrama ceri-beri dan muntah². Makan paracetamol yang ada. Pagi ni minta kebenaran dari penyelia untuk ke klinik. Van sekolah hantar. Doktor beri 2 hari MC. 

Jadi hari ni dan esok kena duduk di sickbay. Ibu dah pesan kalau tak larat, minta kawan tapaukan makanan dari DM. Wafi kata takpe... pandai² lah kita.

Ibu pulak yang risau.. ayah kata dia dah besar huhu.....

Mungkin petang tadi semakin baik sebab dah boleh call ibu dan suara takde lah lemah sangat. Cepat sembuh ya Wafi.

Insyaallah Khamis ni balik naik ETS untuk Pulang Bermalam.

Ini pic screenshot Sabtu lepas, mak Wafa bagi pinjam HP. Dapatlah ibu tengok Wafi... makin gelap anak ibu😆
Sabtu tu Wafi ada game kriket lawan di sekolah sendiri.

Jumaat sebelumnya Wafi request pizza dan Tealive. Lapar katanya. Masa tu lebih kurang jam 3 pm. Ibu orderkan melalui FP je. Alang² tu orderlah lebih boleh makan dengan kawan². Tentu seronok makan ramai².

Sunday, October 6, 2024

Semester Baru

Hari ini bermulalah semester baru buat Abang Imi dan Kak Widad di Unisza. Bami masuk Sem 5 manakala Kawi masuk Sem 3.

Bami ada kuliah jam 10 pagi ni di kampus Gong Badak. Kawi pulak kuliah secara dalam talian untuk Sem 3 & Sem 4. Fuhhh... 1 tahun kuliah secara online.

Kelas jam 9 pagi tapi semangat jam 8 pagi dah duduk depan laptop dan ipad. Nampak kawan² kakak pun sudah bersedia. Harapnya momentum begini akan berterusan.

Ini bukan pertama kali Kawi kuliah secara online. Masa di Politeknik pun ada beberapa semester disebabkan pendamik Covid19.

Semoga Allah permudahkan urusan anak² dalam jihad menuntut ilmu.
 

Saturday, October 5, 2024

Ulangtahun Kelahiran Abang Imi

Hari ni hari ulangtahun kelahiran Abang Imi yang ke 24.
Anak sulung ni jenis penyabar.

Disebabkan pagi ni Bami balik ke Unisza jadi kita sambut siap² malam tadi. Bami dah pesan taknak surprise nyanyi². Kalau kat rumah je boleh. Ibu ayah minta Bami choose sendiri tempat makan.

Bami pilih Polperro, Setia Taipan.

Birthday kenalah ada kek baru terasa. Ambil Tiramisu Almond dan Raspbery Tart.

Malam tadi Wafi dah call wish abang dia sambil kacau².

Menu yang dipesan. 

Selamat hari lahir Bami. Jaga diri elok² di Terengganu sana.

Jam 9 pm tadi selamat sampai di rumah sewa. Esok akan bermula semester baru.

Padang/Bukittinggi, Sumatera, Indonesia 2024 : Day 4 - Jomlah Balik Ke Pangkal Jalan

Lepas lunch, Mimi terus bawa kami ke Lapangan Terbang Antarabangsa Minangkabau.
Sampai sana jam 1.30 pm. Beg pun dah beranak-pinak disamping 7 buah kotak jajanan dari Bukittinggi/Padang. Balik setiap orang beli 20kg. Bila dicampur semua kurang 3 kg je yang tak guna😄

Walaupun oyen, ia tetap oyen 😂😂. Beg lipat yang sudah merantau banyak tempat. Diguna bila sudah terdesak.

Kat sini pasti ada porter airport yang datang ngendeng-ngendeng. Dipanggil kami ke kaunter mana. Lepas tu tolong angkat beg letak kat sebelah petugas airport. Boleh je kami buat sendiri semuanya. Dah begitu bagi je lah tips.

Ada sorang ni tak buat apa-apa bila kami beredar kejar dan bertanyakan tips nya. aikkkk... 
Kami tak layanlah.

Depart jam 4.05 pm waktu Indonesia dan sampai KLIA2 jam 6.20 pm.

Masa nak ambil luggage beg ni terkoyak. Rasanya sebab nipis. Isinya pun ringan. 
Lain kali tak boleh bawak beg beli kat Myone Shop ni.

Ibu minta Cik Awie ambil jam 8 pm jadi sempatlah kami solat jamak Maghrib dan Isyak dahulu sebelum balik.

Alhamdulillah, berakhir lah percutian yang sudah dirancang bersama family tercinta.
Pergi secara pakej melalui Gerbang Travel & Tours, agen Farida yang uruskan. Pakej 4H3M yang dibayar sebanyak RM1,140 seorang termasuk flight ticket+7 kg hand carry, airport transfer, penginapan, pengangkutan, supir, breakfast/lunch/dinner, entrance fee dan air mineral dalam kenderaan. 

Tidak termasuk travel insurance, luggage, grab dan duit jajan.

Private trip ni kita pilih date sendiri ikut kesesuaian.

Cukuplah entry jalan-jalan ni. Dah berpinar biji mata tulis entry. Kot jumpa gambar yang terasa nak masukkan lagi buat kemudian.
Dah boleh move on 😁

Next... kita nak pergi mana mak!
Belanja please 😁

Ehh.. saje nak tunjuk cincin silver tu haha..

Padang/Bukittinggi, Sumatera, Indonesia 2024 : Day 4 - Jus Alpokat Yang Pasti Dirindui

Makanan terakhir kami di Tanah Minangkabau adalah di Rumah Makan Pasia Piaman. Pembukaan dan penutup di sini. 

Tapi kali ni makan tiada dalam pakej, kena lah bayar sendiri.

Lauk-pauk yang dihidangkan.
Kami tak ambil banyak tapi gulai ikan tu kami ambil satu. Sedap betul rasanya.
Juga sambal jengkol hari terakhir. Pasti dirindui.

Jus Alpokat dan Es Jeruk yang akan dikenang-kenang.

Kebiasaannya kami akan order jus 3-4 gelas sahaja dan akan dikongsi bersama.
Nak minum segelas seorang pasti tak habis. Sudah biasa di tempat sendiri jarang ambil air manis ketika makan.
Jus buah di sini mestilah kena order sebab rasanya yang original.

Harga lunch yang kami makan Rp380,000.

Biasa makan kan masuk pakej, tapi bila bayar sendiri terasa tak begitu murah pula 😂

Makanan dalam pakej apa yang telah dihidangkan. Kalau nak jus buah-buahan kena bayar sendiri,

Kali ni masing-masing dutch lah.
Duit ibu tinggalkan Rp20,000 je, nenek kata buat ibu duit 😜 

Padang/Bukittinggi, Sumatera, Indonesia 2024 : Day 4 - Masjid Raya Sumatera Barat


Sebelum lunch kami dibawa ke Masjid Raya Sumatera Barat.
Masjid terbesar di Sumatera Barat.
Baca di sini.

Kami hanya mengambil gambar beramai-ramai di bawah. 

Kami bertiga je naik atas untuk melihat-lihat disamping memasukkan sumbangan dalam tabung masjid.






Mimbar berbentuk batu Hajarul Aswad.





Ukiran di bumbung masjid.


Sumber Google

Beginilah masjid ini dari pandangan sisi.