Masa kat Pasar Serikin ibu nampak ada seorang peniaga jual Sayur Lokio. Ibu memang dah lama cari sebab seingatnya masa kecik dulu nenek pernah masak sayur lokio bersama udang. Walaupun dah lama tapi ibu masih ingat masakan tersebut. Lepastu macam tak pernah makan pula.
Mula-mula nampak tu tak adalah nak beli sebab nampak sayur lokio tu dah ada daun yang kekuningan. Tapi kalau tak beli nanti teringat-ingat pula. Beli lah satu ikat sebab harga baru RM5.
Bila dah sampai rumah bukan nak masak terus pun masa tu sebab pucuk midin pun masih menunggu giliran untuk dimasak. Jadinya Sabtu minggu lepas barulah sayur lokio ni dapat dimasak.
Ibu cari info tentang sayur ni. Jumpa yang Warisan Petani kongsikan tentang Tanaman Lokio.
Terima kasih WP atas perkongsiannya. Bolehlah tengok gambar di blog beliau untuk rujukan.
Ibu tumis simple je.
- Sayur Lokio
- Udang besar
- Cili
- Bawang besar
- Bawang putih
- Garam
- Serbuk secukup rasa
Cara-cara : Goreng sebentar udang dan ketepikan. Kurangkan minyak gorengan udang, masukkan hirisan cili, bawang besar dan bawang putih. Layukan sebentar dan masukkan bawang lokio.
Bila nampak bawang lokio tu layu sikit terus masukkan udang dan sayur lokio. Perasakan dengan garam dan secukup rasa. Terus angkat sebab sayur lokio ni cepat lembut.
Bila rasa, patut bawang lokio tu tak perlu masuk awal sebab nak tekstur yang crunchy.
Tak ngapelah.. lain kali harap boleh jumpa lagi.
Mungkin nak kena cari di pasar tani 😄
Cuya first time dengar pasal sayur lokio ni..
ReplyDeletetakpernah tengok atau makan
macam pernah tengok Dana ke sape ek masak sayur ni..dkt pantai timur ni lagi la xpernah jumpa langsung sayur ni
ReplyDeleteSelalu kami beli sayur lokio kalau singgah Kundasang.
ReplyDeleteSekali-sekali saya suka juga makan tumis lokio ini, Mbak
ReplyDeleteKalau di daerah saya namanya "kucay"
Salam,
Ya ampuuuun Kaaaak, ini susaaah cari di JKT. Kalo di Medan banyaaaak. Mama dulu sering buat balado udang dengan daun bawang Batak atau lokio 😅. Di sini sebutnya daun bawang Batak, Krn memang banyaknya di daerah Batak Tapanuli.
ReplyDeleteTapi mama ga dipisah daun dan bawangnya.
Saya sukaaa, Krn rasaanya ada manis2nya kan
Selalu nampak Dana share..SA x pernah nampak dan cuba lagi
ReplyDelete