Pages

Friday, October 4, 2024

Padang/Bukittinggi, Sumatera, Indonesia 2024 : Day 2 - Sarapan Pagi Di Hotel Mersi, Bukit Tinggi

Hari kedua dimulakan dengan sarapan pagi di hotel. Tempat makan ni di level 4 sama level dengan bilik kami. Rupanya Hotel Mersi ni ada 4 level je. Malam tu masa naik bilik tak perasan masa diorang tekan button lift. 

Sarapan disediakan jam 7 pagi.

View bukit bukau di sana. Pagi lagi jadi masih berkabus.

Sarapan pagi yang disediakan seperti nasi putih, nasi goreng, kueteow goreng, telur dadar, ayam goreng, sup cendawan, kuih muih, buah-buahan dan bubur pulut hitam. Ada beberapa jenis keropok. Air pula ada teh dan kopi, juga jus tapi tak perasan jus apa sebab tak ambil.

Ibu ambil nasi goreng, kueteow goreng dan telur dadar.
Ni kalau ada sambal terangkat lah sikit.

Bakwan tu sedapnya lahaiiii.. makan dengan sos cili.
Kuih talam tu bawah ada pulut kalau tak silap.

Sup clear dalam ada hirisan cendawan.

Bubur pulut hitam ni nenek yang ambil, ibu minta sikit.
Ehh.. sedap.. secukup rasa. Santannya terasa.

Lebih orang belakang tu.

Sebelah hotel ni mini stadium dan ada madrasah rasanya sebab Cik Ami dan Cik Baya dengar orang mengaji.

 
Ini di luar hotel. Kiri kanan ada orang berjualan seperti telekung, t-shirt, fridge magnet, key-chain dan sebagainya.
Ibu beli fridge magnet di sini dengan harga Rp80,000/6 pcs. Adik-adik beli di Istana Pagaruyung dapat Rp70,000.

Fast shopping je sebab kita nak ke destinasi seterusnya. Tapi Jimi relax je katanya kalau kakak nak beli lagi Jimi tunggu. Aishhh.. jangan.. karang tak bergerak kita 😁

4 comments:

  1. sedapnya bubur pulut hitam tu..linda tak reti nak masak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak suka style kat sana. Bubur tu di asingkan dari kuah santan.
      Santan plak terasa fresh dan cukup rasa.

      Delete
  2. Baca ini saya jadi teringin ke Padang jugaaaa 😍😍😁. Selalu sukaaa kalo kesana. Tp untuk harga barang macam kain, tak murah . Mahal juga di sana. Tp mungkin Krn banyak yg handmade

    ReplyDelete
  3. SA teringin plak nak makan bubur pulut hitam tu..lama dah x buat...

    ReplyDelete