Pages

Tuesday, May 13, 2025

Jalan-jalan Cari Makan Di Ipoh

Di Ipoh, kami singgah makan dan minum di beberapa tempat.

Breakfast Mamak Di Silibin

Masa ayah google cari tempat breakfast, dibawa ke sini. Suhaimi Cafe yang terletak di Silibin. Kena queue pulak. Taknak lah unless mmg dah plan makan kat situ dan sanggup beratur. Rupanya kat pekan lama pun ada Suhaimi Cafe ni.

Jadi kita decide cari tempat lain. Ada resto mamak area situ. Jalan kaki je.

Ambil tosei garing 2, teh tarik dan Nescafe ais.
Kuah dhal tu sedap ada tambahan kacang kuda. 

Cafe Pekan Lama

Kafe ni area Concubine Line. 


Minum je kat sini sambil sejukkan badan. Kipas je ada. Kat luar panas betul huhu
Order Lemon Citrus Soda dan air kosong.

Vibe² bangunan lama.

Ada tangga ke tingkat atas tapi menurut staff di situ takde tempat makan.

Dari luar Cafe Pekan Lama, bangunannya gitu.Yang ada perempuan berbaju putih.

Nasi Kandar Dato Sagor

Ayah memang dah aim nak makan kat Nasi Kandar Dato Sagor. 

Ambil satu hidangan je RM12.50 beserta teh-o ais dan air kosong.
Uniknya ada sambal kelapa.

Ni makan kongsi berdua.

Kuih Titisan Hujan

Ini pula kuih Titisan Hujan, ada di Concubine Lane.

Ayah bersama owner.

Berupa jelly kosong kenyal dimakan bersama kacang tanah kisar dan air gula merah/melaka.
Ini yang biasa berharga RM9.

Adalah topping lain macam matcha dan beberapa flavour lain dengan harga berbeza.

Kuih ni kami makan kat kedai cendol. Cara kami makan, potongkan jelly tu campurkan kacang tanah dan air gula sikit-sikit. Adjustlah nak manis camne. Taknak campurkan semua sebab tau mesti manis. Dah rasa oklah... takde lah tertanya-tanya macam mana rasanya.

Cendol Wawasan

Sebelum keluar pekan lama, pekena cendol dulu. Masa kami sampai memang dah plan nak singgah makan sebelum balik sebab park kereta depan kedai ni.

Banyak betul barang² lama dipamerkan namun disusun dengan kemas.

Cendol biasa RM7.

Kalau cendol durian RM20.
Nampak 2 jenis je yang ada di menu.

Sama gak, order 1 kongsi berdua.

Cafe Pekan Lama, Nasi Kandar Dato Sago, Kuih Titisan Hujan dan Cendol Wawasan terletak di kawasan yang sama cuma kena berjalan sebab blok bangunan lain². Senang... parking kereta kat satu tempat je.

Miker Signature

Ayah dah plan awal masa sampai Ipoh nak makan kat sini.
Miker Signature ni terletak di Bazaar Ipoh, Medan Gopeng.
Masa kami sampai lebih kurang jam 3.15 pm.

Dari meja reception.
Kat sini ibu dah rasa lapar, jadi order makanan berat.

Order Lemon ais dan air kosong.

Brokoli + cendawan RM14.70
Ini serving untuk 2 orang makan.

Set Nasi Bakar Asam Pedas Tetel RM25.90

Nasi beras basmathi dimasukkan dalam daun pisang, dibunjut kemudian dibakar.

Sedap asam pedas tetel ni.

Telur Foo Yong RM7.70
Ini pun untuk 2 orang makan.

Hidangan yang dipesan makan berdua juga.
Itu pun tak habis dan tapau bawa pulang daging tetel, brokoli dan telur dadar.

Set-up dia agak exclusive.

Konsep di sini masakan Melayu premium.

Cukuplah sesi makan² di Ipoh.
Ada juga tempat lain ingat nak singgah tapi perut pun kenyang. Nak drive balik pula.

22 comments:

  1. memang Ipoh terkenal dengan jalan jalan cari makan. I dan suami pun selalu untuk staycation semata mata nak breakfast kat Ipoh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wowww.. purposely breakfast kat Ipoh ya. Kena chill-chill je kalau nak jjcm kat sana.

      Delete
  2. Dalam banyak2 gambar makanan tu, cendol tu ja buat terliuq...hadehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh pi cari tu.. sekarang musim paneh sedap pekena cendoi.

      Delete
  3. Dalam banyak-banyak menu, kuih titisan hujan tu saya tertarik. First time tengok. Macam mana rasanya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelly yang putih tu plain je rasanya... tekstur agak kenyal. Kalau BK pernah makan Konnyaku haa gitulah cuma takde rasa. Itu yang kena makan dengan kacang tanah dan air gula merah/melaka barulah ada rasa.

      Delete
  4. Replies
    1. Akak kan kalau breakfast mamak biasanya akan pilih tosei garing berbanding roti canai sebab tak terlalu padat. Pada akk roti canai sedap kena makan kat gerai orang Melayu.

      Delete
  5. kat area concubine lane mmg best sbb banyakkkk benda rare boleh try! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuma padat lah dengan pengunjung kan... nak membeli sambil beratur tu yang fikir banyak kali. Mujur masa beli kuih TH hanya ada 1 family kat depan.

      Delete
  6. Wah, seronoknya jalan-jalan cari makan kat Ipoh ni! Dari breakfast mamak yang kena beratur sampai ke nasi kandar legend Nasi Kandar Dato Sagor memang buat laper mata tengok. Kuih Titisan Hujan pun nampak unik dan menyegarkan, sesuai sangat untuk cuaca panas. Vibe kafe dan bangunan lama tu pula buat rasa macam nostalgic dan selesa walaupun panas luar. Memang lengkap trip makan yang best dan puas hati! Terima kasih sebab kongsi pengalaman makan yang sangat ‘local’ dan authentic ni. Next trip ke Ipoh aku mesti cuba tempat-tempat ni juga!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jalan² khas ke Ipoh pulak cikgu.. banyak lagi tempat boleh pergi kat sana.

      Delete
  7. Bestnya JJCM Ipoh.
    Banyak menu pilihan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul².... kena pergi beberapa kali baru boleh cover.

      Delete
  8. Suka betul dgn kedai breakfast yg konsep mcm rumah2 lama ni. Kt ipoh mmng bnyakla tmpt2 gini. Aesthetic!

    ReplyDelete
  9. Saya catat dulu kak. THN depan ke Ipoh dah tahu nak wisata kuliner di mana 😍😍😍. Kemarin juga Nadia saat ke JKT ada bagi tahu tempat2 makan sedap di sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus.. bagus.. banyak tempat kat Ipoh yang menarik. Lagipun bandarnya tidak terlalu besar.

      Delete
  10. Replies
    1. hehe.. tu pun skrol juga blog SA dulu. Kita cari panduan🫣

      Delete