Ini pertama kali ibu masak dan makan ikan Lumek. Ada terbaca di grup MAHN tentang ikan ni. Bila ada jual di pasar Pantai Jeram haritu ibu teringinlah nak cuba.
Ibu goreng 6 ekor je pakai tepung serbaguna Bestari yang original. Hanya gaulkan dengan tepung dan bubuh air sedikit. Perap sekejap kemudian goreng.
Kalau nak proper guna bancuhan tepung cair kemudian baru golekkan atas tepung kering.
Ehh... sedaplah ikan ni.. rangup di luar lembut di dalam. Tulang pun boleh makan. Yang saiz besar macam ada tulang jenis rambut tapi taklah tercekik makan. Bila baca tips kena kelarkan dulu ikan tu.
Tapi isi dia memang terbaiklah bila dan siap masak. Ada baca boleh juga dimasak sup.
tak pernah jumpa orang jual. nampak sedap rangup
ReplyDeleteAkak pun tak sure samada ikan ni bermusim atau tak. Boleh cuba LM kalau jumpa.
DeleteIkan kering dia pun sedap
ReplyDeleteIkan kering yang nipis-nipis tu kan WP. Rasanya pernah makan, digoreng rangup.
DeleteDi Medan dan Aceh banyak ikan ini, tapi tu lah saya tak tahu namanya di Indonesia apa. Soalnya mama sering buat, biasa di gulai hijau. Atau di pepes . Saya sendiri, Krn tak seberapa suka ikan, memang tak makan banyak. Paling coba 1 saja ๐๐
ReplyDeleteMungkin Fanny boleh cuba goreng tepung pula.. mungkin persepsi akan berbeza. Dari makan 1 mau menambah lagi ๐
DeleteOoo ada di Pantai Jeram ye? Balik kampung nanti bolehlah dicari.
ReplyDeleteTak tau lah bermusim ke tak ikan ni kak sebab pertama kali jumpa. Haritu adik pergi pasar malam Bukit Kapar ada juga orang jual.
DeletePernah nampak tapi x ingat kat mana..kalau jumpa lagi nak beli la
ReplyDelete