Rasanya dah lama kot ibu tak bakar ikan. Hari ni masa kat ofis rasa teringin nak buat ikan cencaru sumbat. Hari tu dah siap beli 2 ekor ikan cencaru.
Selalunya dipandang sepi je pokok pisang tu kecuali petik untuk dapatkan pelepah buat seni anak-anak.
Beli masa viral dulu... orang ada kita mesti kena ada!!! hahahah
Masa tu rajinlah panggang ayam atau ikan.
Bila dah ada airfryer terbiar sepi dalam kabinet.
Ibu hanya guna rempah segera Adabi ikan bakar dan nasi goreng.. kemudian tambah gula. Gaulkan bersama kelapa parut. Adjust rasa dan sumbatkan belakang ikan.
Bakar 2, seekor je dimakan.. ibu dan Wafi makan berdua. Bami tidak sihat jadi tak teringin makan dan ayah plak sudah makan otw balik rumah. Menunggu jalan clear dari jammed, maka ayah makan dahulu.
Simpan lagi seekor dalam peti sejuk,
Ibu tambahkan daun ketumbar.
Ini pertama kali masak tomyam tambah daun ketumbar. Ibu dah boleh tolerate dengan rasa daun ni bila kerap makan tomyam di restoren Thai.
Dulu memang tak suka sebab ibu rasa daun ketumbar ni rasa sonkglong/kelkatu๐๐
Hahaaaa... bau kelkatu.
ReplyDeleteMemang betul tu, saya pun ambil masa untuk menerima aroma daun ketumbar.