Semenjak Kawi pulang ke Poli, dinner simple je lah ibu sediakan. Sampai rumah pun almost jam 7 malam, kena masak cepat untuk Wafi. Dah pesan siap-siap kat Wafi kalau balik dari sekolah agama lapar, makanlah roti atau masuk air fryer nugget buat alas perut.
Last few weeks nampak Cikgu Amie masak udang Nestum di sini. Tengok pun dah sedap.
Udang ada beli sebelum raya lagi.. bolehlah buat. Tinggal beli bijirin Nestum je. Makkaihhhhh... semua saiz besar, 500g. Beli je lah dulu, nanti fikir nak buat apa lagi dengan Nestum tu😁
1. 20 ekor udang
2. 2 SB butter
3. 5 ulas bawang putih (racik)
4. 3 tangkai daun kari
5. 5 biji cili padi (hiris)
6. 5 SB bijirin Nestum (atau ikut nak banyak mana)
7. Tepung jagung
8. Garam
9. Gula
10. Secukup rasa
11. Minyak masak
Cara-cara
1. Bersihkan udang, lumur dengan garam dan taburkan tepung jagung dan gaul rata.
2. Panaskan minyak dan goreng dahulu udang sehingga masak. Angkat dan tos.
3. Panaskan butter, masukkan bawang putih dan daun kari. Dah naik bau ibu masukkan terus cili padi.
4. Masukkan udang dan taburkan Nestum, gula dan secukup rasa.
6. Gaul rata dan boleh angkat.
Abang Imi makan ratah je. Ada rasa salted egg katanya tapi ni lagi sedap sebab ada serdak bijirin Nestum tu.
Bila ada balance ibu panaskan esoknya dan tambah minyak sket beserta Nestum.
Lainkali boleh buat camni lagi.
No comments:
Post a Comment